Allt stöd till ockupationen av BB i Sollefteå

Robert Mathiasson, ordförande i Kommunistiska partiet: "Jag stödjer ockupationen av BB i Sollefteå"

2017-01-31

- Ockupationen av BB är helt rätt. Jag stödjer den 100 procent. Kvinnor har rätt till en säker förlossning, jag är själv pappa och skulle aldrig vilja känna oro för att inte komma till BB med min sambo. Förlossningsvården måste förstärkas med personal och sängplatser. Inte tvärtom. Politikerna i Landstinget borde skämmas. Dessutom är det en viktig glesbygdsfråga. Ska hela Sverige leva eller bara Stockholm?

Sollefteåborna erbjuds studiecirkel i bilförlossning när BB läggs ner. Nu har de fått nog. Nedläggningen av BB i Sollefteå leder till drastiska åtgärder. I denna vecka ska Sollefteåborna ockupera BB.

– När politiker slår undan tryggheten för vanligt folk får de vara beredda på protester. Ockupationen av BB är ett bra sätt att försvara den allmänna sjukvården.

Men är en ockupation rätt väg att gå?
– Ja, absolut. Det som är fel är politikernas okunskap och bristande intresse för en fungerande mödravård i glesbygden. En nedläggning av BB i Sollefteå skapar geografiska orättvisor som vi aldrig kan acceptera.

Ockupationen är enligt organisatörerna en fredlig protest mot den så kallade besparingen på 15 miljoner. "Det är för demokratin vi gör det här, säger Sebastian Gunnesson som är en av talespersonerna för ockupationen" till Expressen.

Enligt vänsterpartiets Annica Burman, ledamot i regiostyrelsen, är beslutet redan klubbat och ockupationen dömd att misslyckas?
– Bland det dummaste jag hört. Det är alltid rätt att protestera mot orättvisa och odemokratiska beslut. Glöm inte ockupationen av Doroteas sjukstuga, där folkets kamp ledde till seger.

– Jag skulle vilja påstå att Sollefteå-ockupationen är en modell för resten av vård-Sverige. Nu tar vi tillbaka våra sjukhus och försvarar dem mot politikernas nedskärningar och privatiseringar, avslutar Robert Mathiasson.